Uudised

Priit Kuusk. "Erkki-Sven Tüüri muusikat esitatakse novembris viiel maal". – ERR uudised, 07.11.2008

Erkki-Sven Tüüri muusikat esitatakse novembris viiel maal

Erkki-Sven Tüüri muusikat mängitakse sel kuul USAs, Saksamaal, Prantsusmaal, Šotimaal ja Soomes, neist kolmel maal kõlavad tema teosed eesti dirigentide käe all.
Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tallinna Kammerorkestri Põhja-Ameerika reisil on Tüüri teoseid kavas igal kontserdil (kokku kümnel) 3. – 18. novembrini, välja arvatud viimasel õhtul 20. novembril Torontos. Tõnu Kaljuste juhatusel esitatakse seal "Requiemi" ning triptühhoni kammerorkestrile "Action. Passion. Illusion".

13.- 15. novembril esitatakse programmis "Six et six" Lyoni Rahvusorkestri poolt esindussaalis Auditorium kolmel kontserdil Tüüri VI sümfooniat "Strata" kõrvuti Tšaikovski VI sümfooniaga. Eesti helilooja on ka ise Lyoni kohale kutsutud. Dirigendiks on Anu Tali, kellele sümfoonia on pühendatud ja kes ka selle esiettekande oma Põhjamaade Sümfooniaorkestriga tegi. See on sümfoonia esmaesitus Prantsusmaal.

Keelpilliorkestripala "Lighthouse" mängib 20. novembril Saksamaal Jena Filharmoonia Orkester, dirigendiks on Nicholas Milton.

"Passion" üksi kõlab Scottish Ensemble’i kavas 17. novembril Šotimaal Aberdeenis ning Tapiola Sinfoniettalt 28. novembril Espoo kultuurikeskuses, mõlemas on dirigendiks viiuldajana tuntud Pekka Kuusisto Soomest.

28. kuni 30. novembrini juhatab USA tipporkestri Cleveland Orchestra ees Severance Hallis kolmel õhtul Tüüri suure orkestri pala "Aditus" Paavo Järvi, pannes selle kava avanumbriks. Seejärel on ettekandel Beethoveni Viiulikontsert Christian Tetzlaffiga solistina ning Stravinski "Petruška" ja "Scherzo à la Russe".

Väärivad veel meenutamist läinud kuul Tšellokontserdi ettekanded Bremeni Filharmoonia Orkestri hooaja avakavas "zeitenströme" 6. – 7. oktoobril sealses esindussaalis "Die Glocke", kus dirigeeris Markus Poschner ja solistiks oli Johannes Krebs. "Lighthouse’i" mängis kuulus Leedu Kammerorkester 10. oktoobril Vilniuses Alexandar Markovici juhatusel. Ja ka Lapi Kammerokestri kavas kõlas 15.- 16. oktoobril Rovaniemis ja Tervolas "Action. Passion. Illusion".

Priit Kuusk

Tagasi