Uudised

Marko Mägi. "Kontsertetendus helieksperimentaatori Rauno Remme mälestuseks". – Eesti Ekspress/Areen, 22.07.2004

 

 

Kontsertetendus helieksperimentaatori Rauno Remme mälestuseks

 

Multidistsiplinaarne kollektiiv Küberstuudio annab sel pühapäeval kell 20 Kanuti Gildi saalis multimeediaetenduse “Hommage a Remme”, mis on pühendatud varalahkunud eksperimentaalhelilooja Rauno Remme (1969 – 2002) mälestusele. Üritus leiab aset festivali “Klaaspärlimäng” raames.

Rauno Remme õppis Tallinna Muusikakeskkoolis klaverit, oboed ja heliloomingut, aastal 1991 lõpetas ta Eesti Muusikaakadeemia. Täiendas end iseõppimise teel elektroonilise muusika alal. 1993 – 1999 töötas Eesti Muusikaakadeemia elektronmuusikatuudios. Rauno Remme muusikaga heliplaat “Grotest Londoni raudteel” ilmus postuumselt.

Festivali “Klaaspärlimäng” kunstiline juht, helilooja Peeter Vähi: “Oli 1980ndate keskpaik, mil Rauno Remme koos oma mõttekaaslastega alustas elektroonilisi katsetusi, stuudiotehnika nimekirjas olid aukohal vene makk “Vesna” ja Casio lastesüntesaator.

Mõni aeg hiljem andis Rauno mulle kuulata helikassetti, mille oli salvestanud loominguline kollektiiv nimega Grotest. Esti oli selles vähe, küll aga kuhjaga groteski ja sürri, samuti protesti tollaste üldiste suundumuste vastu. Kuulanud läbi saadud helikasseti, tekkis kohe mõte välja anda LP. Võtsin ühendust tuttavatega plaadifirmast Melodija, aga kahjuks selgus, et see muusika oli 80ndate jaoks liiga crazy. Pealegi ei pidanud ükski Melodija osakond (klassikalise, levi- ega rahvamuusika) seda omaks.

Kahjuks ei jõudnud Rauno teostada kõiki oma loomingulisi ideid siin ilmas. Ta oli liiga hea inimene selleks, et kellelegi ära öelda abist muusika salvestamisel või muusikaprogrammide installeerimisel – ja nii venisid tema tööpäevad muusikaakadeemia stuudios tihti varajaste hommikutundideni. Sellisele koormusele ei pea vastu ka tugevaim tervis ja närvisüsteem.”

Kanuti Gildis üles astuv Küberstuudio on flötist Monika Mattieseni ümber koondunud kollektiiv, mille kandvaks ideeks on sünteesida akustilist ja elektroakustilist muusikat muude kunstivaldkondadega nagu valgus, video, maalikunst, tants ja film. Lisaks Rauno Remme loomingule kõlavad pühapäevasel kontsertetendusel John Cage´i, Margo Kõlari, Lepo Sumera, Erkki-Sven Tüüri, Karlheinz Stockhauseni ja Mirjam Tally helitööd.

Tagasi