Erki Pehk

23.03.1968, Võru

Erki Pehk on õppinud koorijuhtimist Tallinna Muusikakeskkoolis Reet Ratassepa juures (1986) ning seejärel lõpetanud Eesti Muusikaakadeemia kooridirigendina prof. Ants Üleoja klassis (1993). Lisaks on ta orkestridirigeerimist õppinud Peeter Lilje, hiljem Paul Mägi juhendamisel. Ta on täiendanud end Läti Muusikaakadeemias (1992–1994) ja Londonis Guildhall School of Music & Drama’s (1997). Ta on edukalt esinenud Besançoni rahvusvahelisel dirigentide konkursil Prantsusmaal (1991, 2001).

Erki Pehk on olnud aastatel 1991–1997 kooridirigeerimise õpetaja Tallinna Muusikakeskkoolis (õpilasi: Anto Õnnis, Endrik Üksvärav jt). Ta on tegutsenud Tallinna Raekoja Kammerkoori dirigendina (1989–1995) ning asutanud vokaalasnambli Kuninglik kvintett. Aastatel 1994–2011 oli ta dirigent Rahvusooperis Estonia, juhatades seal kokku enam kui 700 ooperi-, opereti ja balletietendust.

Alates 1998. aastast oli ta kümmekond aastat muusikaline juht muusikalifirma Smithbridge Productionsi (hiljem Muusikaliteater) muusikalilavastustes Tallinna Linnahallis (lavastused „Kuningas ja mina“, „Linnupuur“, „Vampiiride tants“, „No, No, Nanette!“, „Hüljatud“, „Miss Saigon“, „Oliver“, „Hull sinu järele“, „Georg“, „Tuhkatriinu“, „Fantoom“). Aastal 2004 juhatas ta XXIV üldlaulupeol „Alati teel“.

Aastal 2000 lõi Erki Pehk projektipõhise XXI Sajandi Orkesteri, millega on esitatud laia repertuaari barokist rokini.

Alates 2001. aastast on Erki Pehk Klaudia Taevi nimelise Rahvusvahelise ooperilaujate konkursi kunstiline juht. Sellest konkursist on välja kasvanud Pärnu Rahvusvaheline Ooperimuusika Festival – PromFest, mille kunstiline juht on ta siiani. Lavale on toodud ooperid „Rigoletto“, „Deemon“, „Carmen“, „Thaïs“, „Attila“, „Tsaari mõrsja“, „Aida“, „Traviata“.

Erki Pehk on dirigeerinud orkestreid paljudes riikides. Pikalt oli ta seotud Valgevene Rahvusliku Teleraadio-kompanii Akadeemilise Sümfooniaorkestriga (2010–2018), hetkel jätkub pidev koostöö Ukraina Rahvusliku Kammeransambliga Kiievi Solistid ja Kaunase Riikliku Muusikateatriga. 2010 debüteeris ta Amsterdami Concertgebouw’s, juhatades Hollandi Ooperistuudio 20. juubeli galakontserti.

Alates 2005. aastast on Erki Pehk olnud tegev Võru muusikaelu taaselustajana, mh on ta esitanud Võru sümfooniaorkestriga ja oratooriumikooriga Haydni oratooriumi „Aastaajad“.

Erki Pehk on koos musitseerinud selliste tuntud muusikutega nagu instrumentalistid Tatjana Grindenko (viiul), Camilla Hoitenga (flööt), Markus Stockhausen (trompetist-helilooja), lauljatega Max Emanuel Cencic (kontratenor), Barbara Hendricks (sopran) jt.

Erki Pehk on pälvinud Eesti Teatriliidu aastapreemia PromFest festivali korraldamise ja ooperiproduktsiooni Massenet’ „Thaïs“ lavaletoomise eest (2010).

Vaata ka: Erki Pehk koduleht

Erki Pehk on töötanud järgnevate orkestrite ja teatritega:
Eestis:
Rahvusooper Estonia
Eesti Riiklik Sümfooniaorkester
Tallinna Kammerorkester
Eesti Muusikaakadeemia Sümfooniaorkester
Võru Sümfooniaorkester
Pärnu Linnaorkester
Teater Vanemuine
Vanemuise Sümfooniaorkester
XXI Sajandi Orkester

Teistes riikides:
Läti Rahvuslik Sümfooniaorkester
Sinfonietta Rīga
Krasnojarski Akadeemiline Sümfooniaorkester (Venemaa)
Jaroslavli Akadeemiline Sümfooniaorkester (Venemaa)
Moskva Ooperiteatri Helikon orkester
St. Peterburgi Noorte Sümfooniaorkester (Venemaa)
Tampere Filharmooniaorkester (Soome)
Vaasa Linnaorkester (Soome)
Kymi Sinfonietta (Soome)
Erfurt Theater (Saksamaa)
Erfurti Filharmoonia orkester (Saksamaa)
Obuda Danubia sümfooniaorkester (Ungari)
Rennes Opéra (Prantsusmaa)
Angers-Nantes Opéra (Prantsusmaa)
Bretagne'i Sümfooniaorkester (Prantsusmaa)
Pays de la Loire’i Rahvusorkester (Prantsusmaa)
Sinfonia Nord (Island)
Burgase Ooperiteater (Bulgaaria)
Varna Ooperiteater (Bulgaaria)
Kiievi Solistid (Ukraina)
Kievska Kamerata (Ukraina)
Kaunase Riiklik Muusikateater (Leedu)
Kaunase Sümfooniaorkester (Leedu)
Klaipeda Sümfooniaorkester (Leedu)
Valgevene Riiklik Akadeemiline Sümfooniaorkester
Valgevene Riikliku Teleraadiokompanii Sümfooniaorkester
Valgevene Riiklik Akadeemiline Suur Ooperi- ja Balletiteater

EMIK 2019