Reet Sukk

Eesti Interpreetide Liidu liige alates 2001
Plokkflöödiühing ERTA-Estonia asutajaliige

Reet Sukk sattus vanamuusika juurde pooljuhuslikult. Reet sündis Viljandis ja kuna tema muusikaõpingute ajal töötas Viljandi Muusikakoolis Tõnu Sepp, siis sattus ta mängima Viljandi Linnakapelli ning puhuma igasuguseid vanu „torusid”. Olulist rolli suuna valikul mängisid ka Reeda õpinguaastate Viljandi Vanamuusikapäevad oma kireva osavõtjaskonna ja uute ideedega. Kuna vanu pille järgmiste astmete muusikaõppeasutustes veel õppida ei saanud, tuli ka kaasaegset flööti mängida ning Georg Otsa nimelises Tallinna Muusikakoolis õppiski Reet Kaljo Westi flöödiklassis ning jätkas tollases Tallinna Riiklikus Konservatooriumis Samuel Sauluse juures. Konservatoorium õnnestus siiski lõpetada barokkflöödi erialal ning mõned aastad hiljem kohtus ta Wilbert Hazelzetiga, kes toetas igati Reeda edasiõppimise soovi Hollandis. 1996. aastal võetigi ta vastu Haagi Kuninglikku Konservatooriumi, kus õppis Wilbert Hazelzeti juures barokkflööti ja Jeanette van Wingerdeni juures plokkflööti. Lisaks lugematule arvule kammermuusika tundidele väga põnevate muusikute juures (Wieland Kuijken, Kate Clark, Ton Koopman, Marion Verbrüggen, Peter van Heyghen jt) toimusid workshopid keskaja muusikast klassitsismini, varajase muusika õpetamise loengusarjad ja töötoad jne. Kolm aastat Hollandis oli kirev ja ülimalt inspireeriv eluperiood ning andis palju loomingulisi ja isiklikke kontakte üle kogu maailma.

Pärast Eestisse naasmist on Reet Sukk põhiliselt koondanud oma tegevuse koos Taavi-Mats Utiga varajase muusika stuudio Cantores Vagantes kontserdiprojektide elluviimisele, kuid on osalenud ka teistes varajase muusika projektides, sealhulgas esinenud sageli orkestrisolistina. 2002. aastal ilmus CD „Muusikat ajastute piirimailt“, peamiselt 17. sajandi I poole muusikaga. 2013. aastal ilmus CD „Rokokoomuusika Põhjalast“, kus kõlab 18. sajandi II poole originaalflööt ning Johan Helmich Romani, Johann Gottfreid Mütheli, Johann George Tromlitzi jt muusika. See CD valiti Eesti Muusikaauhinnad 2014 nominendiks ja ühtlasi aasta parimaks kammermuusikaplaadiks.

Mängimise kõrval õpetab Reet Sukk Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias, Georg Otsa nimelises Tallinna Muusikakoolis, Vanalinna Hariduskolleegiumi Muusikakoolis ja olles üks Plokkflöödiühing ERTA-Estonia asutajaliikmetest, osaleb regulaarselt plokkflöödiõpetajate koolitamisel.

EMIK 2015